Kaeth Gardestedt: Kalle bagare ...


Tänk vad en snurrig kaneldoftande vetebulle kan ge upphov till. Alla dessa minnen. Minnen för gommen. Minnen för själen.

    Vår härliga svenska kanelsnäcka kan njutas dygnet runt, alla dagar på året, men allra mest den 4 oktober, Kanelbullens Dag.

    En snäckformad kanelbulle skapar mycket trevligare samtal än vädret. Hur den blev som den blev? Tja, därom kan de lärde få tvista.

    Här är en berättelse som är lika sann som alla andra. Om hur Kalle Bagare fick en idé. En bakidé som hållit i hundra år.

    Berättelsen, som är lika trevlig för barn som vuxna, är skriven av Kaeth Gardestedt, som 1999 initierade Kanelbullens Dag. De underbara teckningarna har Leif Nelson kreerat, en mångsidig konstnär som är representerad på våra stora museer.


Pressklipp:

Så här tyckte två av Bibliotekstjänsts lektörer:

Kalle Bagare får en idé är en charmig bok om hur det gick till när kanelbullen uppfanns. Boken inleds med ett förord där författaren, som också lanserat Kanelbullens dag i Sverige, berättar om hur man bakade förr. Därefter följer berättelsen om hur Kalle Bagare, strax efter första världskrigets slut, plötsligt en dag bestämmer sig för att baka något annorlunda för att han känner sig så glad. Efter de hårda krigsåren känner han för att vara slösaktig och brer därför rejält med smör på degen innan han pudrar över rikligt med socker och kanel. Resultatet blir naturligtvis en succé. På varje uppslag finns livliga, färgrika akvarellteckningar som ger liv åt berättelsen, och författaren passar på att ge oss små upplysningar om bl.a. jungfrur, kafferep och tilltalsvanor i marginalerna. Boken avslutas med ett recept på kanelbullar. En trevlig bok att läsa högt för att sedan baka kanelbullar med barnen. - Susanne Eek

.................

Det här är en fantasiberättelse om hur kanelbullen kan ha kommit till, skriven av Kaeth Gardestedt, som har lanserat Kanelbullens Dag. Undertiteln är: En berättelse för barn och alla andra om en succébulles tillkomst och firande. Kalle Bagare, som är en glad man och fembarnsfar, kommer en dag på att han ska baka kanelsnäckor. Barnen ger honom inspiration att strö socker och kanel på degen. Tiden är strax efter första världskriget. Berättelsen är skriven på ett lättläst språk, och texten är satt med stor stil. Vid sidan om texten finns små faktaspalter med mindre text, där man får lite historisk bakgrund till en del detaljer. Boken är rikligt illustrerad med liv- och fartfyllda färgteckningar av konstnären Leif Nelson. - Maj Gustavsson

..............

Skånska Dagbladets

”I boken får vi många kulturhistoriska upplysningar. T.ex. att kanel är tunna rör av torkad bark, att flickor som hjälpte till i hemmen kallades jungfrur .... Den kände och berömde konstnären Leif Nelson har gjort omslag och färgglada bilder till boken. Det är inte ofta man ser så fartiga, humoristiska och djupt originella bilder i böcker med barn som tilltänkta läsare! ... Det är en underbar bok för stora och små att läsa och det bästa av allt är att den slutar med ett recept på kanelbullar ...” Jean Bolinder


Tillbaka >>>

Viktor, 2,5 år, är helt fascinerad när mamma Sofia läser i “Kalle Bagare” och vill titta på bilderna om och om igen.

ISBN 978-91-975735-5-9